GESCHIEDENIS


Theater Snater, een

samenwerkingsverband van Chris Oelmeijer en Inge Besaris, maakt sinds 1985 theatervoorstellingen met poppen voor kinderen vanaf 4 jaar.  Het ontstond vanuit onze gedeelde liefde voor poppenspel, jeugdtheater, muziek en elkaar, en de wens om ons brood te verdienen met wat we graag doen .  In een paar jaar tijd groeide Theater Snater uit tot een professioneel gezelschap met zo’n 120 voorstellingen per seizoen in scholen, buurthuizen en (kleine en middelgrote) theaters.

 

In 1994, na de geboorte van ons kleine Snatertje Nine, besloten wij onze activiteiten meer te spreiden. Inge volgde een studie psychologie en speelde bij collega-groepen. Chris werkte als speler/technicus/licht – en geluidsontwerper bij o.a.: het Amsterdams gitaartrio,  Mylene d’Anjou en Theater Artemis. Tussendoor speelden we met Theater Snater de voorstellingen “Pierewaaien” en “Schoon genoeg!”, zonder reclame te maken, vooral voor onze vaste uitkopers.

 

In 2001 wilden we weer vaker samen op pad en maakten “Ridder Tim”. Deze voorstelling werd enthousiast ontvangen en hebben we inmiddels zo’n 200 keer gespeeld.


In de zomer van
2002 en 2003 reisden we, samen met onze dochter, rond met een circus en begin 2002 startten we, met twee musici, een band voor kinderen “WIJS!”Mei 2004 begonnen we met broeden op onze nieuwe voorstelling “Zeebenen” en in de zomer van 2004 speelden we “Pierewaaien” op Terschelling. Daar huurden we een zaaltje en speelden 2 keer in de week een voorstelling. Dit werd zowel door de ‘badgasten’ als de eilanders zeer gewaardeerd en bovendien vonden wij het heerlijk om de hele zomer op Terschelling te zijn.


Daarna gingen we echt aan de slag met  “Zeebenen”. Voor de ‘frisse wind’ hebben we dit keer het decorontwerp uitbesteed aan Marijke Lombaers en Rob Krijgsman (ervaring bij o.a. Toneelgroep de Appel en het Scapinoballet).  En met bijzonder veel plezier hebben we samengewerkt met dramaturg/regisseur/schrijver Pieter Vrijman (o.a. Ro-theater, Poppentheater Dibbes) die de grenzen van ons denken en kunnen behoorlijk heeft opgerekt.

In april 2005 gaven we de eerste try-outs en de hele zomer speelden we ZEEbenen op Terschelling, waar het uitgroeide tot een

‘zeewaardig’ programma.


In 2006 maakten we met 2 bevriende muzikanten onder de naam WIJS een muziektheaterprogramma voor iedereen vanaf 4 jaar.  Dit is een zeer succesvol project gebleken dat we nog steeds veel op scholen en in theaters spelen.

 

In hetzelfde jaar maakte Inge een verhalenserie “Zwervertje” met prachtige illustraties van Brigida Almeida. Deze serie werd aangekocht door Sesamstraat en is in seizoen 2007/2008 voor het eerst uitgezonden als voorleesverhalen. Daarna zijn er vele  nieuwe “Zwervertjes” bijgekomen die nog steeds uitgezonden worden.

 

Begin 2008 maakten we een interactieve voorstelling over alledaagse angsten “Bange Rik”. Hierin kwamen een aantal wensen samen: meer contact met ons publiek, live muziek en geluiden maken,  poppenspel in beeld, een ‘opener’ verhaal en vormgeving,  het thema ‘angst’ op een leuke en begrijpelijke manier behandelen en (last but not least) minder gesjouw met zware decorstukken…! In eerste instantie heeft dit project op alle basisscholen in Woerden gespeeld en de reacties waren ronduit enthousiast. In seizoen 2008/2009 speelden we hem, behalve voor diverse scholen,  ook als vrije voorstelling.

 

In 2009 kwam voor Inge een langgekoesterde wens uit: zij bewerkte “Ridder Tim” tot kinderboek. Brigida Almeida maakte er weer prachtige illustraties bij. Het boek van Ridder Tim kost € 12,50 (exclusief € 2,50 verzendkosten) en is te bestellen via: info@theatersnater.nl .


Chris wilde graag meer muziek maken. Daarom startte hij de Mannen van Hee,  beroemd en bejubeld op Terschelling, waar de mannen (Chris Oelmeijer, Victor Frederik en Frans van Hal) elke zomer menige camping, strandtent en uitspanning op z’n kop zet. Ze spelen  eigen liedjes over alles wat met Terschelling te maken heeft. 


Verder maakte hij met vriend en muzikant Erik de Reus onder de naam Huis van Geluid de voorstelling ‘Herrie in Huis’


In 2010 maakten we met WIJS! ‘Rok & Bloes’ waarin we op zoek gaan naar de oorsprong van o.a. Blues, Jazz, Rock & Roll en Punk. Hoe ontstaat een muziekstijl, kun je het herkennen en welk gevoel krijg je ervan. Met nieuwe liedjes en heel veel bekende en miskende instrumenten!


‘Klaas V.’ is ontstaan in 2011/2012 omdat het culturele klimaat wel erg guur en zuur begon te worden. Bezuinigingen zijn nooit leuk, maar met name het beeld dat geschapen werd van de geldverkwistende, labbekakkende kunstenaar stuitte ons tegen de borst. Integendeel, er zijn weinig sectoren waar zo met hart en ziel gewerkt wordt voor zo’n geringe vergoeding…

Wij stelden ons de vraag: wat is het belang van cultuur, van dromen? Daarover gaat Klaas V.


Helaas hebben de bezuinigingen tot gevolg gehad dat veel van onze speelplekken ‘verdwenen’ zijn. En de speelplekken die over zijn, hebben minder geld. Theaters programmeren veiliger (liever geheide successen dan onbekendere groepen), scholen missen hun regionale steunpunten, er is veel expertise wegbezuinigd (Theater Instituut Nederland bijvoorbeeld). Het is voor ons, als kleine zelfstandigen, extra belangrijk om zichtbaar te blijven. Eén van de initiatieven die we, samen met Kooman’s Poppentheater, ontplooid hebben is het organiseren van een Presentatiedag voor jeugdtheatergroepen die niet bij een impresariaat zijn aangesloten: Jeugdtheatergroepen.nl .


In 2015 vierden we ons 30-jarig bestaan met ‘Feest’ op Terschelling. Tien keer organiseerden we een Theaterlunch met hapjes, drankjes, een hink-stap-sprong door onze geschiedenis en een nieuwe, korte voorstelling: ‘Opa Piraat’.
 

 

 
HOME
Alles_over_Theater_Snater___Jeugdtheater_met_poppen_en_muziek_voor_kinderen_vanaf_4_jaar..htmlAlles_over_Theater_Snater___Jeugdtheater_met_poppen_en_muziek_voor_kinderen_vanaf_4_jaar..htmlshapeimage_2_link_0
PRAKTISCHE 
ZAKEN
Praktisch.htmlPraktisch.htmlPraktisch.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1
GESCHIEDENIS
shapeimage_4_link_0
PLANNEN
Plannen.htmlPlannen.htmlshapeimage_5_link_0
VOORSTELLINGEN
Voorstellingen_1.htmlVoorstellingen_1.htmlshapeimage_6_link_0
FILMPJES
Filmpjes.htmlFilmpjes.htmlshapeimage_7_link_0
PERSFOTO’S
Foto.htmlFoto.htmlshapeimage_8_link_0
LIEDJES
Liedjes.htmlLiedjes.htmlshapeimage_9_link_0
CONTACT
Contact.htmlContact.htmlshapeimage_10_link_0
LINKS
LINKS.htmlLINKS.htmlshapeimage_11_link_0